ŠTITI LI ME OVLAŽIVAČ ZRAKA OD KORONAVIRUSA?

Mediji su puni informacija: koronavirus i s njime povezana bolest COVID-19 širi se, nažalost, širom svijeta. Već više od 20 godina Stadler Form poboljšava zrak u zatvorenim prostorima naših korisnika svojim inovativnim ovlaživačima zraka. Vaše zdravlje nam je na prvom mjestu. Zato svakodnevno pratimo najnovija istraživanja i znanstvena izvješća o koronavirusu i ono što smo otkrili objavljujemo na ovom blogu.

Pogledajte sljedeći video da biste saznali više ili nastavite čitati.


POMAŽE LI OVLAŽIVAČ ZRAKA PROTIV KORONAVIRUSA ILI NE?

Nije lako odgovoriti na ovo pitanje. U posljednje vrijeme objavljeno je mnogo novih istraživanja koja baš ne sadržavaju konzistentne rezultate. Da bi u potpunosti shvatili koronavirus, znanstvenici širom svijeta moraju nastaviti sa svojim istraživanjima tijekom sljedećih godina. U ovom trenutku vam želimo razložiti dva važna razloga za korištenje ovlaživača zraka.

MANJE VIRUSA NA POVRŠINAMA NA RAZINI RELATIVNE VLAŽNOSTI OD  50%

Znanstvenici Sveučilišta u Carolini (SAD) obavili su temeljita istraživanja SARS-Virusa (SARS-CoV) i njegova ponašanja na površinama. Otkrili su da se koncentracija virusa na površinama na 20°C i na razini relativne vlažnosti od 50% smanjuje ispod 1% nakon dva dana. U okruženjima s višom ili nižom relativnom vlažnošću (npr. 20% ili 80%) koncentracija virusa je dramatično viša. Iz ovog istraživanja saznajemo da je djelotvorno postaviti razinu vlažnosti unutrašnjeg prostora na vrijednost između 40 i 60% relativne vlažnosti. Time se znatno smanjuje količina virusa.*

VAŽNO: Istraživanje se odnosi na SARS-CoV virus – ne na trenutni SARS-CoV-2 virus. Ipak, prema znanstvenicima, čini se da ti virusi imaju vrlo slično ponašanje. Dakle, vrlo je vjerojatno da se rezultati istraživanja mogu primijeniti i na trenutni virus.

*Izvor (Effects of Air Temperature and Relative Humidity on Coronavirus Survival on Surfaces: https://aem.asm.org/content/76/9/2712)

 

PONAŠANJE VIRUSA NA ZRAKU NA OPTIMALNOJ RAZINI VLAŽNOSTI

Virusi obično ne lebde sami po zraku, već su pričvršćeni za vrlo sitne kapljice vode (čestice). One se mogu zadržati u zraku određeno vrijeme. Tijekom tog vremena rizik od infekcije je vrlo visok. Ponašanje ovih čestica razlikuje se u suhim i vlažnim uvjetima. U suhom zraku čestice su lakše pa se zadržavaju u zraku dulje vrijeme. Vlažne i teže čestice padaju na tlo ili površine gdje su manje opasne. Dakle, u prostoru s optimalnom vlažnošću, izloženosti virusima iz zraka je smanjeno.

TREBAM LI KUPITI OVLAŽIVAČ ZRAKA DA BIH SE ZAŠTITIO OD KORONAVIRUSA?

Imajući na umu dva gore navedena vidika, korištenje ovlaživača zraka može djelovati blagotvorno u smislu smanjivanja izloženosti koronavirusu. Ipak, još je važnija mjera zaštite koja se odnosi na naše tijelo (npr. mukozne membrane). Naš imunološki sustav najbolje djeluje u okruženju gdje zrak ima optimalnu  vlažnost. To znači da razina relativne vlažnosti od 40 do 60% pomaže našem tijelu da bude zdravo i optimalno se štiti od vanjskih utjecaja.

KAKO IZMJERITI RAZINU VLAŽNOSTI?

Najvažnije pitanje na kraju. Idealna razina relativne vlažnosti je između 4060%. Ali kako možete izmjeriti relativnu vlažnost kod kuće? Pogledajte ovaj video da biste saznali više.


Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi sa savršenom vlažnošću zraka ili ovlaživačima, obratite nam se telefonom (01/5619 242),  putem e-maila (info@eurorobot.hr) ili Facebooka.Natrag na novosti