10 razloga za nabavu ovlaživača zraka

Do pojave suhog zraka dolazi uglavnom u zatvorenom prostoru zimi, kad vanjska temperatura padne, a centralno se grijanje pojača na maksimum. Suh zrak možete pokušati ovlažiti prozračivanjem ili tako da u prostoriju odložite sušilo s mokrim rubljem i posude s vodom. To su kratkoročne mjere koje samo nakratko, ako uopće, povećavaju vlažnost u zraku. Prozračivanje prostorije ima suprotan učinak jer hladan zrak ne može apsorbirati toliko vlage kao topao. Kad zimi prozračujemo prostorije, hladan se zrak zagrijava uz manju razgradnju vode i relativna vlažnost u zatvorenom opada. Stoga, kad je vani hladno, moramo trpjeti neugodno suh zrak u zatvorenom, s relativnom vlagom znatno ispod 40%.

Relativna vlažnost zraka jedan je od ključnih čimbenika dobrog zdravlja. Stručnjaci preporučuju razinu relativne vlažnosti od 40% do 60%, jer vlažnost unutar tog raspona pomaže da se osjećamo ugodno i ostanemo zdravi. Ovlaživač zraka može poboljšati kvalitetu života učinkovitim povećanjem vlage u zatvorenom prostoru. Saznajte kako ovlaživač zraka može učiniti vaš život ugodnijim:

1. Dobro zdravlje

Tijekom hladnijih mjeseci muče nas suha sluznica, upaljeno grlo, kašalj i suh nos, koji u ekstremnim slučajevima može čak i krvariti. Naša sluznica treba određenu razinu vlažnosti kako se ne bi upalila. Kad je dovoljno vlažna, sluznica djeluje kao prepreka patogenima. Zato suh zrak u zatvorenom prostoru mora biti obogaćen parom kako bi vlaga dosegla zdravu razinu. Nedovoljno visoka razina vlage opterećuje cijeli naš imunosni sustav i čini nas bolesnima. Uz to, virusi gripe u suhom zraku preživljavaju dulje nego u prostoru u kojem je kvaliteta zraka idealna, što povećava šanse da se razbolimo.

2. Miran san

Ako zrak u zatvorenom prostoru nije dovoljno vlažan, može uzrokovati nemiran san. U usporedbi s dobrom vlažnosti od oko 50%, razina vlage niža od 40% opterećuje naša tijela. Kad je zrak optimalno zasićen, tijelo se može opustiti. Novorođenčad i mala djeca posebno su osjetljivi na neuravnotežen, pretjerano suh zrak u zatvorenom prostoru. To se može ublažiti uporabom ovlaživača zraka koji će povećati vlažnost u sobi i osigurati bolji san. U slučaju prehlade i gripe, optimalna razina vlage može ublažiti simptome poput začepljenja nosa i kašlja te vam omogućiti da mirnije spavate.

3. Lakše disanje

Većina osoba koje pate od alergija primjećuje pojačanu prisutnost peludi i čestica prašine u zraku na kraju zime i u proljeće kad temperature počnu rasti. Nedovoljno vlažan zrak u zatvorenom prostoru u ogromnoj mjeri pospješuje raspršivanje takvih čestica. U ovlaženom zraku te se lebdeće čestice bolje vežu, čime postaju teže i padaju na tlo. Tako se sprječava njihovo raspršivanje i smanjuje mogućnost iritacija.

4. Manje hrkanja

Svi mi moramo dovoljno spavati kako bismo bili zdravi. No ako vaš sustanar, partner ili susjed hrče, to vam itekako može ometati san. Hrkanje može postati još intenzivnije ako je osoba prehlađena pa joj začepljeni nos i grlo otežavaju disanje. Uporaba ovlaživača koji će u sobi osigurati dovoljnu vlažnost zraka može pomoći u pročišćavanju dišnih putova i pružiti trajno rješenje problema hrkanja.

5. Bistriji pogled

Svrbež, peckanje ili ljepljivost očiju zimi znak su izrazito niske vlage. Presuha površina oka vrlo je neugodan osjećaj. Nedovoljna vlažnost zraka dugoročno može uzrokovati trajno oštećenje očiju i vida. Ovlaživač zraka pruža brzo i učinkovito rješenje ovog problema. Povećamo li zasićenost vodene pare u zraku, opet ćemo treptati bez problema i općenito se osjećati bolje. Ljudi koji nose kontaktne leće pogotovo mogu imati koristi od dobro ovlaženog zraka u zatvorenom jer kad je vlažnost optimalna, kontaktne leće više se ne lijepe za oko i iritacija se smanjuje.

6. Zdravija koža

Naša koža treba stabilnu razinu vlage. Osim odgovarajućih kozmetičkih proizvoda, kvalitetan zrak u zatvorenom nužan je za održavanje čvrste i zdrave kože. Ako dulje boravimo u okruženju u kojem je kvaliteta zraka loša, naša koža neće dobivati potrebnu vlagu i postat će suha.

7. Sobno bilje dobro uspijeva

Zemlja izrazito učinkovito zadržava vodu. Ako je relativna vlažnost u zatvorenom prostoru preniska, zrak će uzimati vlagu koja mu je potrebna i iz zemlje u kojoj rastu sobne biljke. Tako biljke ostaju bez prijeko potrebne vode te se brzo mogu isušiti. Povećanje relativne vlažnosti uz pomoć ovlaživača zraka ne koristiti samo našem zdravlju, već i zdravlju naših biljaka.

8. Dobar zrak u zatvorenom prostoru čuva drveni namještaj, parket i vrijedne slike

Ako je vlažnost zraka preniska, vlaga će se automatski crpiti iz čvrstih materijala poput namještaja, zidova i podova. Zbog toga će s vremenom na drvenom namještaju i dijelovima konstrukcije doći do napuknuća i slabljenja materijala. Ako zrak u sobi nije dovoljno vlažan, oštećenja mogu nastati i na slikama i drugim drvenim predmetima. To se može spriječiti postizanjem kvalitetnog zraka s odgovarajućom razinom vlažnosti. Primjerice, trgovci parketa preporučuju određenu vlažnost (između najmanje 40% i najviše 60% relativne vlažnosti) u vrijeme prodaje, jer u suprotnom ne mogu jamčiti za kvalitetu poda.

9. Glazbeni instrumenti zvuče skladno

Baš kao i drveni namještaj i parket, drveni glazbeni instrumenti poput klavira, gitara i violina izuzetno su osjetljivi na nestalnost vlage u zatvorenom prostoru. Ovlaživač zraka s integriranim higrostatom može spriječiti da instrumenti počnu zvučati raštimano. Nestalnost kvalitete zraka u zatvorenom kompenzira se ovlaživačem kako bi drvo zadržalo čvrstoću, a instrument ostao savršeno naštiman.

10. Nema više statičkih udara

Ako u zraku ima dovoljno vlage, bit će manje statičkog naboja zbog vode u zraku u zatvorenom, tj. što je veća vlažnost, to je manje nakupljanje statičkog elektriciteta. Povećanjem razine pare i postizanjem boljeg zraka u zatvorenom statički elektricitet u kosi i odjeći, kao i neugodni statički udari koje osjetimo u dodiru s ljudima ili metalom, postaju stvar prošlosti.


 


Natrag na novosti